top of page

5 טיפים לתרמילאים באוזבקיסטן/

אמנם אוזבקיסטן נהייתה די פופולרית בעולם הטיולים המאורגנים, אבל מהחוויה שלנו כל הקונספט של טיול תרמילאי עוד לא ממש נפוץ שם. מן הסתם יש לזה יתרונות ויש חסרונות, ובכל מקרה זה פשוט אומר שיש כלמיני דברים שמתנהלים קצת אחרת מאשר במקומות אחרים בסביבה. אז לטובת ציבור התרמילאים – הנה מספר דברים שכדאי לדעת על אוזבקיסטן.

uzbekistan (78).jpg

**/

כל המידע שיש לי מבוסס על הטיול שלנו שהיה באפריל 2018. עם ההתפתחות של התיירות גם נהלים משתנים, ואמנם התעדכנתי קצת לפני פרסום המידע שלהלן, אך בכל זאת אני ממליצה בחום לוודא את המידע לפני שאתם בונים עליו.

הערה לפני שנתחיל

/01

עניין קצת מעצבן אבל בסופו של דבר הוא היה יותר מבלבל מאשר באמת מסובך לביצוע. בכל מקום שישנים בו צריך לקבל אישור על השהות, מה שנקרא "רגיסטרציה" (registration). כולם מכירים את זה ונותנים את האישור, גם בהום סטיי הכי נידחים שישנו בהם. להבנתי נכון לינואר 2020 יש גם מערכת מקוונת שבה אפשר להירשם, אבל אני לא יודעת יותר מדי פרטים. המשמעות הפרקטית היא שאי אפשר לישון בשטח וגם אי אפשר להתארח אצל מקומיים באופן ספונטני. במקומות לינה מסוימים ובמעברי גבול בדקו את האישורים שלנו, וגם שמענו סיפורים על אנשים שקיבלו קנסות ואף גורשו מאוזבקיסטן בגלל שלא היו להם את כל האישורים, אבל נראה שהיום כבר פחות מקפידים והשמועה אומרת שבהמשך 2020 כל הבירוקרטיה הזו צפויה להתבטל.
אפשר למצוא את המידע הכי מעודכן בנושא באתר הנהדר של Caravanistan:

www.caravanistan.com/visa/uzbekistan/registration

צריך להירשם במקומות הלינה

/02

הרבה מהנסיעות במדינה הן במוניות משותפות, שבניגוד למדינות אחרות במרכז אסיה בהן יש את המרשרוטקות המבורכות, באוזבקיסטן זה מתנהל בצורה ממש שכונתית – פשוט אנשים פרטיים שממלאים את הרכב שלהם ונוסעים. ולכן, אני ממש ממליצה לבדוק שהנהג נראה לכם כמו אדם טוב והגון, ואם לא – לא להתעצל ולחפש מישהו אחר. ברור שאי אפשר לדעת, אבל אני מאמינה שיש איזו אינטואיציה ממבט ראשון. אציין שרוב החוויות שלנו כן היו טובות, אבל להיתקע ברכב עם נהג פסיכי ולחשוש לחייכם זה לא נעים.

שימו לב מי הנהג שלכם

/03

כשאנחנו טיילנו באוזבקיסטן עוד היו אזהרות לגבי שוק שחור (שדווקא לא נתקלנו בו) ובאופן כללי היה קשה מאוד להחליף כסף כי רוב הכספומטים לא קיבלו כרטיס אשראי בינלאומי או שלא היה בהם כסף. להבנתי היום זה כבר הרבה יותר פשוט, אבל עדיין יש בעיה עם מאסטרקרד ולכן עדיף להגיע עם כרטיס ויזה – גם בשביל משיכת מזומן וגם בשביל תשלום. באופן כללי כרטיס אשראי זה לא אמצעי התשלום הפופולרי באוזבקיסטן, וחוץ מאשר במלונות ומסעדות יוקרתיות יחסית בטשקנט, סביר להניח שלא ירצו לקבל מכם תשלום באשראי, כך שכדאי להצטייד במספיק מזומן ולא לבנות על זה.

עדיף אשראי של ויזה

/04

בהמשך לסעיף הקודם, האינפלציה באוזבקיסטן ממש גבוהה והערך של הסום האוזבקי ממש נמוך. כשאנחנו טיילנו שם דולר אחד היה שווה כ-8500 סום ומאז המצב לא השתפר. המשמעות היא שמרגישים מיליונרים אך צריך להסתובב עם סטפות של כסף – באמת, הרגשתי כמו שודדת בסרט, ולכן אני ממליצה להביא ארנק שיוכל להכיל את זה.

תביאו ארנק גדול

/05

כאמור, הסום האוזבקי לא שווה יותר מדי, ולכן גם קשה להחליף אותו למטבע אחר מחוץ למדינה.  אפילו במדינות שכנות כמו קזחסטן וקירגיזסטן שער ההמרה גרוע וההחלפה לא כדאית. גם במעברי הגבול עלול להיות בעייתי להחליף סום, ולכן אני ממליצה לדאוג לזה מראש ולהחליף את הכסף שנשאר לכם לדולרים, או פשוט לבזבז הכל. :)

תיפטרו מהכסף לפני העזיבה

uzbekistan (96).jpg
IMG_20180420_163838.jpg
IMG_20180411_152350.jpg
bottom of page