top of page

מדריך הרכבות של סין/ 

בחודשיים וקצת בסין גמענו מרחק של כמעט 10,000 ק"מ שרובו הגדול נעשה ברכבות. בנסיעה הראשונה הערנו את כל הקרון ב-1 בלילה ובזבזנו מלא כסף על הזמנות כרטיסים וביטולים, אבל עם הזמן למדנו איך עושים את זה נכון. אני התאהבתי בצורת ההתניידות הזו וממליצה עליה בחום לכל מי שאוהב לטייל בנחת. 

01/

בחודשיים וקצת של טיול בסין גמענו מרחק די פסיכי של כמעט 10,000 ק"מ. לא לקחנו בכלל טיסות פנימיות, ונסענו באוטובוסים פעמים בודדות, כך שאת רוב הקרדיט למסע המופלא הזה צריך לתת לרכבות. בעיני אין כמו רכבות, ובמיוחד כשמדובר ברכבות של הסינים שדי מומחים בתחום. ולמה אין עליהן בעולם (בעיני) ולמה אני חושבת שנסיעה של מעל 20 שעות ברכבת היא דבר נהדר? קודם כל, אני מאוד נהנית מהמעבר ההדרגתי. לעומת טיסה שבה ממריאים ממקום אחד ונוחתים באחר, ברכבת רואים איך הנוף מתחלף לאט לאט. חוץ מזה, הנוף המתחלף הוא במקרים רבים מרהיב ביופיו (כפי שמעידות התמונות המצורפות), ועבורי זה גם זמן טוב לנוח, לחשוב ולעבד את כל החוויות. בקיצור, בחוויה שלי הנסיעה ברכבת היא לא רק אמצעי להגיע מנקודה אחת לשניה אלא היא חוויה נוספת במסע, ולכן אני ממליצה עליה בחום לכל המטיילים שלא ממהרים.

 

פלוס נוסף, אגב, הוא שצורת ההתניידות הזו היא הרבה יותר אקולוגית מטיסה, וזו דרך לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית שלכם בעולם (כלומר את כמות גזי החממה שאתם פולטים ואת תרומתכם להתחממות הגלובלית).

למה אני אוהבת נסיעות רכבת?

/02

ברכבות הלילה (כלומר הרכבות הלא מהירות) לרוב יש 4 מחלקות:
1. Hard sleeper – תא ללא דלת ובו שתי מיטות של שלוש קומות. זו הייתה המחלקה שאנחנו נסענו בה תמיד והיה לנו מצוין בה! (כמעט תמיד) המצעים היו נקיים, השכנים שלנו לתא היו נחמדים ותמיד כיבדו אותנו באוכל, ואפילו לא ישבו לנו על המיטות בזמן שישנו (בניגוד לשמועות שרצות). רק מומלץ לדאוג שתהיה לפחות מיטה תחתונה אחת כדי שיהיה איפה לשבת במהלך היום- המיטות העליונות מאוד נמוכות ואפשר רק לשכב עליהן.
2. Soft sleeper – תא עם דלת ובו שתי מיטות קומותיים. אפשר לבחור מתי לסגור/לפתוח את האור שבתא, והמיטות אמורות להיות נוחות יותר. המחיר משמעותית יותר גבוה (לפעמים אף כפול). לא נסענו במחלקה הזו אף פעם אז אני לא יודעת להגיד האם זה שווה את הפער במחיר, אבל כאמור, בעיני ה-hard sleeper ממש מספיק טוב בשביל מי שלא זקוקים לפינוקים.
3.
Hard Seat – בגדול מדובר במושב לא נוח וצפוף, או יותר נכון בספסל – בלי הפרדה ממשית בין המושבים. הקרונות של המושבים האלו לרוב רועשים ומלוכלכים, אבל לנסיעה קצרה זה יכול להתאים גם כי זה הכרטיס הזול ביותר וגם כי זו הזדמנות להתחבר עם סינים. אנחנו נסענו במחלקה הזו רק פעמיים וזה הספיק לנו :) מצד שני, רוב הנסיעות שלנו היו ארוכות ובלילה, כך שזה פחות התאים בכל מקרה.
4.
Standing – כרטיס שמוכרים אם נגמרים המקומות ב-hard seat, ולדעתי המשמעות של זה היא פשוט למצוא מקום לעמוד בקרונות של המושבים, ולהתיישב אם במקרה מוצאים מקום פנוי. המחיר זהה לזה של כרטיסי הישיבה, אז זה באמת למקרה שאין ברירה.

Soft or hard?

/03

הרכבות המהירות בסין הן מאוד יקרות (לפעמים אפילו יותר מטיסה) אבל הן באמת נהדרות ונוחות מאוד. בדר"כ יש 3 מחלקות: עסקים, ראשונה ושנייה. אנחנו נסענו רק במחלקה השנייה (הזולה ביותר) והיא הייתה נהדרת, אבל זה עניין של תקציב כמובן - מי יודע איזה פינוקים מצפים במחלקות הטובות יותר? :)

רכבות מהירות

/04

האפליקציה של Ctrip (שמאז שאנחנו היינו בסין שינתה את שמה ל"Trip") מאוד נוחה, כולל האיסוף בתחנת רכבת- פשוט מראים להם אישור מהאפליקציה ודרכון ומקבלים את הכרטיסים המודפסים. החיסרון הוא שיש עמלה די גבוהה + אי אפשר לבקש מושבים ספציפיים. אם אין עומס על הרכבת (אפשר לבדוק באפליקציה מראש), אפשר לקנות כרטיסים בתחנה עצמה. ואם יש חשש- בכל עיר יש משרדי כרטיסים שם העמלה מאוד נמוכה (5 יואן לכרטיס) וגם אפשר לבחור מושבים (רק צריך להצליח לתקשר עם העובדים), כך שזו אופציית ביניים טובה.

הזמנת כרטיסים

/05

בהתחלה היינו עוברים במסעדות לקחת לנו אוכל חם ארוז לנסיעות לילה, אבל באיזשהו שלב הבנו שזה נהיה די דוחה אחרי כמה שעות בקופסא ושהסינים יודעים מה הם עושים עם המנות החמות שלהם- זו באמת הארוחה האידיאלית לנסיעת רכבת! וזה אפילו טעים! 

בכל רכבת (ובעיקרון בכל מקום בסין) יש מיחם, כך שמעבר למנה חמה אני ממליצה להצטייד גם בקפה או תה ובתרמוס או כוס רב פעמית, שתוכלו להכין לעצמכם שתייה חמה.

על הרכבת מוכרים אוכל ושתייה אבל זה יחסית יקר, אז אם יוצא לכם לקנות מראש נשנושים (וגם את המנות החמות) באיזה סופר- מומלץ.

קולינריה ברכבת

/06

כפי שכתבתי בהתחלה, בנסיעת הלילה הראשונה שלנו עשינו פדיחות וכשעלינו על הרכבת ב-1 בלילה ניסינו להתארגן בקרון הצפוף והחשוך והערנו את כל שכנינו לתא - לא נעים. לכן אני ממש ממליצה להכין מראש תיק קטן עם כל מה שאתם צריכים לנסיעה, וככה אפשר להתארגן במהירות בתא שלכם, לדחוף את התיקים הגדולים מתחת למיטות ולשכוח מהם עד שמגיעים ליעד. 

כמה פריטים שימושיים לנסיעות:

  • כלי רחצה - מברשת ומשחת שיניים, סבון קטן ומגבת קטנה.

  • נייר טואלט! (באופן כללי - בסין אל תבנו על זה שיהיה נייר טואלט בשירותים)

  • בגדים נוחים לשינה.

  • כפכפים או נעליים/סנדלים שקל לנעול ולהוריד, שלא תצטרכו להתחיל לקשור שרוכים בכל פעם שתרצו לעשות פיפי.

  • מוזיקה/ספר/מחברת ועט/מצלמה, או כל מה שאתם אוהבים לעשות בזמנים פנויים כאלו.

  • הדברים היקרים - ארנק, טלפון, מצלמה וכו'. לא נתקלנו במקרים של גניבה ברכבות אבל ליתר ביטחון ובעיקר בשביל השקט הנפשי, כדאי לישון איתם לידכם.

  • וכמובן נשנושים טעימים!

טיפ לאריזה!

/07

חלק מחוויית נסיעות הלילה היא ההיתקלות בכרטיסן/ית, שמתישהו בתחילת הנסיעה יבקשו מכם (בסינית כמובן) את הכרטיס שלכם. אל דאגה, הכל בסדר! במקום הכרטיס שלכם הם נותנים כרטיס אחר (לרוב מפלסטיק), שמטרתו היא לדעת מתי להעיר אתכם. כן כן, שירות גבוהה ברכבות בסין - לכרטיסנים יש יומן שבו רשום להם איפה כל נוסע ישן ובאיזו תחנה הוא צריך לרדת, ואז כחצי שעה מראש הם דואגים להעיר את הנוסעים שצריכים לרדת.

כשהכרטיסן/ית יעירו אתכם הם גם יחזירו לכם את הכרטיס שלכם, שאותו, אגב, חשוב מאוד לשמור כי תצטרכו אותו בשביל לצאת מהתחנה.

מה הכרטיסן רוצה מכם?

Landscape from the train's window in China
Landscape from the train's window in China
בדרך מטורפאן לשיאחה (2).jpg
bottom of page