top of page

טיול בקירגיזסטן בתחילת העונה/

"העונה" הרשמית של קירגיזסטן היא יוני עד ספטמבר, ואנחנו טיילנו שם מאמצע מאי עד אמצע יוני, שאפשר לומר שזו ממש תחילת העונה. יש לכך יתרונות ויש חסרונות, ויש גם כמה טיפים מניסיוננו שיכולים לסייע למטיילים נוספים שמגיעים לפני/אחרי הקיץ.

snow on the road, Kyrgyzstan

01/

אז כאמור, הכי מומלץ להגיע לקירגיזסטן בקיץ, מיוני עד ספטמבר, ובמיוחד ביולי-אוגוסט שאז כל מעברי ההרים והטרקים אמורים להיות פתוחים (אם כי בהרים עדיין קר ועדיין עלול להיות גשום, אז בכל מקרה כדאי להצטייד בבגדים חמים ובציוד מתאים). גם בחורף אפשר לעשות שם טיול מגניב מאוד, אבל בסגנון אחר לגמרי – עם סקי, טיולי ג'יפים בשלג ועוד דברים כאלה של אנשים קשוחים ורציניים (שהם לא אני). :)
בכל אופן, מכיוון שהביקור שלנו בקירגיזסטן היה לא ממש מתוכנן וחלק מטיול ארוך, הגענו קצת מוקדם יותר – מאמצע מאי עד אמצע יוני, שזו כבר תחילת העונה. חשוב לי לציין שמזג אוויר זה דבר לא צפוי ומשתנה משנה לשנה, כך שהמידע שלהלן מבוסס על החוויות והמזל שלנו בלבד. עם זאת, יש סיכוי שאם אתם מטיילים באותה עונה (או לחילופין אחרי הקיץ – בספטמבר-אוקטובר) תחוו דברים דומים.

מתי כדאי לטייל בקירגיזסטן?

/02

אי אפשר הכל – חלק ממעברי ההרים ומהטרקים עוד היו סגורים בשלב הזה בגלל שהשלגים טרם נמסו, במיוחד בשבועיים הראשונים שלנו בקירגיזסטן, כך שהיו כמה כבישים שלא יכולנו לנסוע בהם ודי הרבה טרקים שלא יכולנו לצאת אליהם. גם חלק מהטרקים שבדיוק נפתחו, כמו למשל ה"אלא-קול" (Ala-Kul), עוד לא היו במיטבם כי האגמים קפואים (או חצי קפואים). אני מודה שלנו באופן אישי זה לא מאוד הפריע כי גם ככה לא תכננו לטרק יותר מדי, אבל זה כן שיקול שיש לקחת בחשבון במידה ואתם באים למטרה הזו.


• מזג אוויר הפכפך – אני חוששת שבקירגיזסטן, או לפחות בהרים, מזג האוויר הפכפך תמיד ואין לדעת מתי יתפוס אתכם גשם. אבל בתחילת/סוף העונה זה בהחלט מורגש מאוד. יום שמתחיל שמשי וחמים יכול להפוך תוך שעתיים לסוער מאוד, וחווינו על בשרנו לא מעט גשם (וגם קצת שלג).

מה החסרונות?

/03

זה לא שיא העונה – שזה כמובן חתיכת יתרון. קירגיזסטן עדיין לא מאוד מתוירת, אבל כמות התיירים כן עולה משנה לשנה וכבר בשבוע-שבועיים האחרונים שלנו שם הרגשנו את כמות התיירים מזנקת בצורה חדה . מהחוויה שלנו, בתקופה שטיילנו בה הייתה כמות ממש טובה של אנשים – מספיק כדי למצוא חברים לטייל איתם ומצד שני ממש לא עמוס. טיילנו המון לבדנו בטבע, גם במקומות מאוד פופולריים כמו סונג קול או סארי צ'לק. באיסיק קול (Issyk Kul) למשל, שעלול להיות ממש מפוצץ בקיץ – לנו היה מושלם. המים עוד קרים אז אין כמעט אנשים בחוף, ואנחנו זכינו להתפנן בשלווה ולטבול במים מרעננים וצלולים!


אפשר להיות ספונטניים – מעבר לשלווה ולכיף של לטבול עירומים באגם כי אין שם אף אחד אחר, יתרון נוסף הוא שלא צריך לתכנן יותר מדי מראש. כמעט ולא סגרנו דברים מראש (שוב, כולל במקומות פופולריים כמו הטרק לסונג קול), היינו מאוד ספונטניים עם התוכניות שלנו וגם יכולנו לחסוך בהוצאות בצורה הזו.

מה היתרונות?

/04

לתכנן את המסלול בצורה חכמה – כדי ליהנות ממזג אוויר יותר מוצלח וגם כדי להגדיל את הסיכוי שאפשר יהיה לצאת לטרקים, כדאי לתכנן את המסלול בצורה כזו שתשמרו את המקומות הגבוהים והקרים לסוף (או להתחלה, אם אתם מגיעים בסוף העונה). יחד עם זאת, אני ממליצה לא להיות מקובעים על התוכנית אלא להתעדכן כל הזמן במזג האוויר כדי להחליט לאן להמשיך. נכון שתחזית מזג אוויר להרים זה דבר לא אמין במיוחד, אבל זה כן נותן איזושהי תמונה. אנחנו למשל תכננו להגיע לסארי-מוגול ולדרום קירגיזסטן ואחרי שראינו שצפוי שם רק שלג וטמפרטורות שליליות החלטנו לשנות כיוון.


להצטייד טוב – האמת היא שלא משנה מתי מגיעים לקירגיזסטן, כדאי להצטייד טוב, אבל במיוחד אם מגיעים בעונה ההפכפכה הזו, שהיא אמנם כבר לא חורף אבל עדיין עשויה להיות מאוד מאוד קרה. אני ממליצה לארוז בגדים מחממים וטובים וגם עמידים לגשם, ויחד איתם גם בגדים קצרים כי עשויים להיות גם ימים חמים. אין באמת איפה לקנות ציוד טיולים טוב בקירגיזסטן אז כדאי מאוד להביא מהבית. אם בכל זאת נתקעתם, אנחנו קנינו בגדים חמים לא רעים במחיר יחסית סביר (אך עם מבחר מאוד מצומצם) בחנות בבישקק בשם Alex.kg.

כמה טיפים:

snow on the road, Kyrgyzstan
kids playing in a paddle in Kyrgyzstan
yurt camp near Song Kol, Kyrgyzstan
bottom of page